Poleć stronę

Zapraszam do obejrzenia strony „ZBYDNIÓW - NASZA MAŁA OJCZYZNA. - ZBYDNIÓW - NASZA MAŁA OJCZYZNA.” 

Zabezpieczenie przed robotami. Przepisz co drugi znak, zaczynając od pierwszego.

Pola oznaczone * są wymagane.

ZBYDNIÓW - NASZA MAŁA OJCZYZNA.

Aktualności

2014-06-25

8 czerwca 2014 r., po raz drugi odbyło się lokalne święto "Zbydniów - Nasza Mała Ojczyzna", realizowane w ramach projektu współfinansowanego przez Województwo Podkarpackie oraz Gminę Zaleszany ze środków Podkarpackiego Programu Odnowy Wsi na lata 2011-2016. Zbydniowską imprezę rozpoczęto od mszy świętej w kościele parafialnym. Zaraz potem zebrani mogli podziwiać poloneza w wykonaniu dzieci i młodzieży szkolnej. Oglądający, wśród których byli dumni rodzice, co chwilę nagradzali młodych artystów gromkimi brawami. Później uczestnicy imprezy powędrowali za Gwardią Narodową z Majdanu Zbydniowskiego prosto na imprezę, która odbywała się przy remizie OSP w Zbydniowie. Wszystkich zgromadzonych przywitał sekretarz gminy Zaleszany Sebastian Nabrzeski oraz władze powiatu stalowowolskiego. Dawno już nie było plenerowej zabawy, która zgromadziłaby w jednym miejscu aż tylu ludzi.
Impreza miała charakter rodzinny, wielopokoleniowy, bo każdy znalazł tu coś dla siebie. Nie brakowało różnego rodzaju występów artystycznych dzieci i młodzieży, zespołów czy pokazów tanecznych.
Wśród występujących zebrani mogli podziwiać Orkiestrę Dętą działającą przy Tarnobrzeskim Domu Kultury, Zespół DOMINATA oraz dzieci i młodzież PSP i PG nr 1 w Zaleszanach, Grupę Taneczną NIMBOODA ze Stalowej Woli, Zespół POLYTONIA oraz gwiazdę wieczoru - Paulinę Kopeć wraz z Zespołem Artis Cover Band.
Tego dnia w Zbydniowie odbył się również finał realizowanego przez powiat stalowowolski projektu " Zasmakuj się w Powiecie Stalowowolskim". Na stołach pojawiło się 30 przepysznych, lokalnych, serwowanych przez 12 wystawców, tradycyjnych potraw, na widok których ciekła ślinka. Przybyłych częstowali pysznymi rybami, w tym karpiem po zaklikowsku i amurem w zalewie octowej Mieczysław Stec z gminy Zaklików. Państwo Agnieszka i Stanisław Smaliszowie przywieźli szczodraki, korowar, salceson drwala i kwas z zielonych gąsek. Na bogato zastawionym stole pojawiły się też takie potrawy jak: szynka pieczona, placki na kwaśnym mleku, gołąbki bojanowskie, bojanowska kaczka na miodzie, nalewka jarzębinowa, nalewka na miodzie, piernik bojanowski, zawijaniec z kaszą gryczaną, wiśniówka na miodzie, ciasteczka miodowe, żeberka z dodatkiem miodu, kotlety z ziemniaków w sosie szczypiorkowym, knedle z kiełbasą, kotlety z płatków owsianych, ogórki w musztardzie, barszcz chwałowski z kiełbasą i wędzonką, zapiekanka ziemniaczana na waflu, pasztet z kaczki, podpłomyki z pieca, babka ziemniaczana.
Podczas imprezy odbył się także konkurs, którego celem było wyłonienie przysmaku Zaleszańskiego. W tym roku do konkursu zgłosiły się 24 osoby. Komisja konkursowa zgodnie przyznała, że na ten zaszczytny tytuł zasługuje "Kapusta zasypana jagłami", którą przygotowała Pani Anna Kuchno z Wólki Turebskiej.
Wśród potraw konkursowych pojawiły się takie przysmaki jak m.in.: kaczka faszerowana, rolady z kurczaka w sosie pieczarkowym, roladki drobiowe ze szpinakiem, nadziany makaron z sosem czosnkowym, sernik z kokosami, piernik babci Zosi, przysmak na wykopki, łazanki ze swojskim kluseczkami, kapusta na śmietanie, roladki drobiowe ze szpinakiem, swojski ser żółty czy nalewki. Tą część imprezy realizowano w ramach projektu Ludowego Uniwersytetu Zaleszańskiego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności "Działaj Lokalnie 2014"
Patronat medialny objęły wszystkie lokalne media - TV Stalowa Wola, TV Stella, Radio Leliwa, Stalowemiasto, Stalowka.net, Stalowka.eu, Gość Niedzielny, Nasz Czas, Sztafeta, Tygodnik Nadwiślański, Echo dnia.

fot. Piotr Kiełbasa

Wojciech Paterek